Soğuk
Depolama Kalitesini Etkileyen Faktörler
Soğuk hava depolarında ürünlerin muhafaza
edilmeleri sonucunda nitelik ve nicelik yönünden oluşacak kayıpları önlemek
mümkündür.
Soğuk oda, özel anlamı ile gıda maddelerinin normal şartlarda saklanabilir
sürelerinden daha uzun süre saklanabilmesi için ihtiyaca uygun şartlarda
soğutulan ve nem durumu kontrol edilen, dış atmosferden ısı ve nem kazancına
karşı yalıtılmış ortamlar olarak tanımlanabilir.
Soğuk hava deposunda amaç, mümkün olduğu kadar değişmez sıcaklık ve bağıl nem sağlamak olmalıdır çok kısa süreli de olsa, her sıcaklık artışı mikroorganizmaların gelişiminde hızlanmaya neden olur.
Soğuk hava deposunda amaç, mümkün olduğu kadar değişmez sıcaklık ve bağıl nem sağlamak olmalıdır çok kısa süreli de olsa, her sıcaklık artışı mikroorganizmaların gelişiminde hızlanmaya neden olur.
Soğuk odalarda kimyasal enzim
tepkimeleri yavaşlatılıp, mikroorganizma gelişimini geciktirerek besin
maddeleri ilk hallerine çok yakın halde saklanabilir.
Soğuk hava deposu için alanında
uzman ve kalitesiyle Bilkar Group ile iletişime geçebilirsiniz.
Soğuk hava depolarında sıcaklık ve bağıl nemdeki denge durumu aşağıdaki etmenlere bağlı olarak değişim gösterir.
Soğuk hava depolarında sıcaklık ve bağıl nemdeki denge durumu aşağıdaki etmenlere bağlı olarak değişim gösterir.
1.
Soğuk depoya koyulacak ürünün ve ambalajının özellikleri
Soğuk odadaki tüm transpirasyon
yoğunluğundaki değişmeler özellikle ürünün soğutulmaya başlanması anında büyük
etkiye sahiptir.
2.
Soğuk hava deposunun doldurulma şekli
Soğuk odalarda ürünler
yerleştirilirken havanın serbestçe dolaşımına engel olmayacak istifleme
yapılmalıdır. Böylelikle soğuk oda havasının yeterince ve kolayca karışması
sağlanarak sıcaklığın uygun limitler için kalması temin edilmiş olur
3.
Evaporatörün yüzey alanları ve yapıları
Evaporatörlerin yüzey alanları,
fanların sayısı, fanların kesit alanları, fanların hava debileri soğuk odanın
nem ve sıcaklığını direk etkilemektedir.
4.
Evaporatör yüzey sıcaklığı ile oda sıcaklığı arasındaki fark
Isı geçirgenliğinden doğan kayıplar
da dikkate alınarak, soğutucu akışkan ile soğuk oda arasındaki sıcaklık
farkının mümkün olduğunca az tutulmasına dikkat edilmelidir. Soğuk oda ile
soğutucu akışkan arasında sıcaklık farkının fazla olması durumunda evaporatördekarlanma oluşabilir.
5.
Soğuk depo içerisindeki hava dağılım ortamı
Soğuk hava depolarında hava
hareketi, tüm hacimlerde eşit bir sıcak ve nem seviyesi oluşturmalıdır. Aşırı
hava hareketi gıda maddelerinde nem kaybına neden olabilir.
6.
Soğuk oda cihazlarının çalışma süresi
Soğuk oda cihazlarının çalışma
süresi oda sıcaklığı, buharlaşma sıcaklığı ve defrost süresine bağlıdır.
7.
Soğuk muhafaza sıcaklık aralıkları ve muhafaza şekilleri
a.
Serin muhafaza (+5/+15°C)
Bazı özel gıda maddelerinin (yeşil
biber, domates, muz vb) muhafazası ile gıda işleme alanlarının sıcaklık
aralığıdır.
b.
Soğuk muhafaza (-5/+5°C)
Taze muhafaza edilen gıda
ürünlerinin çoğu bu sıcaklık aralığında muhafaza edilir.
c. Donmuş muhafaza (-15/-25°C) Tüm dondurulmuş gıdaların muhafazası bu sıcaklık aralığında yapılır.
Donmuş muhafaza daha önce yoklanarak merkez sıcaklığı -18°C’ye düşürülmüş
ürünlerin sıcaklıklarının muhafaza edilmesidir.
d.
Şoklama (-30/-45°C)
Şoklama bir
muhafaza türü değildir. Şoklama taze ürünleri merkez sıcaklıklarının 4-7
saat gibi kısa sürede -18°C’ye düşürülmesi işlemidir.
+90 212 343 50 40
+90 553 343 50 40
Yorumlar
Yorum Gönder